Lidt information om os og om Den Hellige Birma


Lissi og Frank Ohlsson
4450 Jyderup
Tlf. 61680488
lissiohlsson@gmail.com

Vi er et lille kærligt og seriøst opdræt af Den Hellige Birma og Perser. Den Hellige Birma faldt vi pladask for, fordi den har et fantastisk dejligt sind, er meget social og samtidig er det en utrolig smuk kat med en pels, som er rimelig let at holde. Et par fantastiske Persere er det også blevet til, og de har ligesom birmaen et skønt temperament.

Vores mål er at opdrætte sunde og racetypiske killinger, som samtidig bliver sociale og kærlige familiekatte. Vi vægter sundhed og temperament meget højt. Men også at kattene ligger så tæt på standarden som muligt, har stor betydning. Vores første kuld fik vi i 2007. Vi har siden fået en masse fantastiske og super søde killinger, og er på både godt og ondt blevet en del erfaring rigere :-) Vi har været meget på udstilling med vores katte. Her har vi lært meget om racerne, og mødt en masse mennesker, som deler vores interesse.

Vi er medlem af:
Mundikat - Birmaportalen - Pexo samt Breed Council i FIFé for Hellig Birma

I 2013/2014 gennemførte jeg uddannelsen: "Felis Danicas Diplomopdrætter". Den består af følgende 4 moduler:
"Historie, organisation, FIFe/FD regler og sundhed" - "Opdræt" - "Genetik, kattehold og adfærd" - "Udstilling, love og regler samt etik og moral".

  
Lidt fra min slægt

Klik på nedenstående link og få en masse information om Den Hellige Birma

Legenden om Den Hellige Birma
Maskefarver
Farvebedømmelse på babyer
Pelspleje
Showvask og -pleje
Lidt om hårboller
Kattens Kropssprog
Lidt om genetik
Blodtype problematik hos Birmaen
Farveskema - avl
Løbetid, parring og drægtighed
Fødsel
Killingens opvækst

Den Hellige Birma - temperament

Birmaen er en meget mild og kærlig kat. Den er også meget social og kan være en smule insisterende for en nussetur. Birmaen er generelt glad for alle mennesker og ikke blot for sin ejer. Nogle birmaer elsker at ligge på skødet, mens andre blot vil ligge tæt på sine mennesker. Generelt vil Birmaen helst være i nærheden af sine mennesker. Birmaen er en udpræget familiekat og går godt i spænd sammen med børn, da den er meget glad og legesyg. Indenfor racen er der selvfølgelig forskellige personligheder, men generelt passer ovenstående beskrivelse på stort set alle Birmaer. I sammenligning med andre racer, er Birmaen en middel aktiv kat med et temperament som ligger mellem Siameser- og Orientalerkatte, der hører til de mest aktive og mest insisterende, og Perserne som hører til de mest rolige og flegmatiske.

Birmaen elsker at være centrum for begivenhederne. De elsker hvis man leger med dem, men kan godt finde på at lege selv. F.eks. elsker de at være ude, og de leger glad og gerne med blade der flyver i vinden eller de forsøger at fange småinsekter i luften. De er udpræget nysgerrige og følger meget med i, hvad der sker og sætter stor pris på at deltage. Også kattene imellem er det en meget social race, og de vasker hinanden i stor grad - mere end man ser hos andre katteracer. Birmaen er ukompliceret og har en stor tilpasningsevne. Den bør dog ikke være alenekat hos mennesker, der er væk hjemmefra det meste af dagen. En løsning kan være at anskaffe to katte - ikke nødvendigvis endnu en birma, da den også trives fint sammen med andre katteracer, herunder huskatte - eller en hund.

Birmaen knytter sig mere til sine mennesker end til boligen og er derfor nem at have med ud og rejse. Birmaen er ikke egnet til at være fri udekat, da den er alt for tillidsfuld og ikke særlig god til at tage sig i agt for de farer der lurer. Har den mulighed for at blive luftet i en lukket have, løbegård eller andre trygge forhold, er det en rigtig god løsning. For selvfølgelig nyder også Birmaen, at udforske det spændende udendørsliv. Men den kan sagtens trives som udelukkende indekat, hvis den ikke har prøvet andet.

Med tanke på Birmaens ofte fyldige, halvlange pels må man sige, at pelsplejen er yderst overkommelig. Det er sjældent, at Birmaer har pels der filtrer, og som oftest er det nok at rede katten en gang om ugen eller måske kun hver anden uge. Dog må man rede katten dagligt i fældningsperioderne. Nogle birmaer har mere pels / tykkere pels end andre birmaer.

  

Den Hellige Birma - standard

Kropsbygning - hoved - pels
Birmaen er en mellemstor kat med en lettere aflang krop. Benene er korte og stærke. Poterne er rundede. Halen er mellemlang og busket. Hanner skal være mere massive end hunner og vejer også mere. Hovedet er med kraftige knogler. Let rundet pande samt kraftige let rundede kinder. Næsen er medium lang uden stop, men med let fordybning. Hagen er stærk.

Pelsen er halvlang til lang med silkeagtig kvalitet. Den er kort i ansigtet, længere på kinderne ud til fuld krave. Lang på ryggen og flankerne. Der er en smule underpels.

Birmaen er med farvet ansigtsmaske, ører, ben og hale samt hvide handsker. Masken skal være jævn og med god kontrast til kropsfarven. Kropsfarven, for alle varianter, må være en svag schattering på kroppen i harmoni med maskefarven. En mørkere kropsfarve er tilladt hos ældre katte.

Øjne og ører
Øjnene ikke helt runde, men let ovale og med en dyb blå farve. Ørerne er ret små med rundede spidser. De er placeret let fremadpegende, ikke for lige på issen, og med god bredde imellem.

Handsker og kiler
Der skal være helt hvide handsker på alle poter og alle tæer. De skal slutte ved tæerne eller ved håndroden. På undersiden af bagbenene skal handsken slutte i en kile, som strækker sig 1/2 eller 2/3 op ad hælen.

  

  

Fejl der udelukker fra certifikat (show)

Ufuldstændig farvning af næsespejlet.
Hvidt der løber op ad siderne eller bagsiden af handskerne på for- eller bagben.
Hvide pletter i farvede områder eller omvendt.
En hvid plet på kønsdelene.


Tilbage