Haven 2018 - vi begynder at etablere en have

Vi skriver april, og der begynder at ske en masse i haven. Min plan for haven er, at der ingen plan er. Jeg får løbende ideer, som udvikler sig og tager nye former med tiden. Jeg går meget efter at sætte rette planter på rette sted. Det lykkedes ikke altid i første omgang og ideerne ændrer sig, så derfor bliver rigtig meget lavet om og flyttet flere gange. Det er charmen med havearbejde :-) Men min overordnede plan er dog, at det skal være en lidt vild have, der ikke må virke alt for snorlige, pyntet og fin. Den skal være frodig og hyggelig - og ikke alt for arbejdskrævende. Det gjorde ondt med det dejlige kirsebærtræ, men det stod meget dårligt i forhold til mine planer, og op kom det. Der var kommet jord i højbedene sidste efterår, en fin højbedsmuld vi havde bestilt online og fik leveret i big-bags. Så nu skal der plantes.





Der var kun indgang til garagen via porten. Ret besværligt. Vi fik derfor etableret en dør, hvor der havde været et smalt vindue. Et større projekt og godt vi hyrede en murer til opgaven.







Det er en meget stor og meget grå terasse vi har. Derfor fik jeg ideen til et bed til krydderurter og andet godt. Et stort arbejde at få alt stabilgruset væk og kommet jord i. Jorden er blandet med grus, da det skal være et bed for tørketålende planter. Det skal nok blive godt, selv om Frank tvivler. Men det gør han på de fleste af mine ideer :-) Da Frank ikke er interesseret i havearbejde, har vi besluttet, at fliser og træ sorterer under ham, mens bede og planter sorterer under mig.





Istedet for det lille æbletræ, er der sat en Magnolia - noget af det eneste, der ikke er flyttet efterfølgende. Den Japanske Blodblomme skal bestemt også blive - et meget flot træ. Og det har vist sig, at træet giver god skygge, noget der ellers mangler meget i haven. Jeg mangler nogle store gamle træer, men det er jo ikke til at få i en så ung have.





Mit "bananbed" som starede på forsiden af huset, er flyttet om på nordsiden. Tidligt på året, ligger bedet i skygge - men det gør det så ikke sommeren igennem. Fandt jeg ud af. Der ligger det i fuld sol og bliver alt for tørt med den lille vold over niveau. Bedet er derfor lavet om flere gange siden, og er endt med at blive meget større.







Det er blevet maj, og det hele gror fint. Mine Rhodondendron blomstrer flot. Der er god varme i vejret og terassen skal indvies med grillmad.









Døren til garagen er ved at blive sat i, og kattehaven er tæt på at stå færdig. Mit "bananbed" er ved at se fint ud, og den store Kristtorn er flyttet til bedet. Fordi jeg troede, der var skygge :-)





Frank kan naturligvis ikke leve med, at skuret ser sådan ud :-) Så der er store planer for sommeren. Fliserne omkring skal også ændres. Planterne i højbedene gro lystigt, men der skal vandes meget. Det er ulempen med højbede - de tørrer hurtige ud, end hvis bedet er i jordens niveau.

















Skellet ind mod naboens indkørsel står stadig tomt. Vi er endnu ikke blevet enige om en løsning. Vi vil gerne have et hegn for at afskærme vores have, men naboen vil nu have en hæk. Skellet er en meget smal rende med stampet indkørsel på den ene side og et stedgærde ind mod os, på den anden side. Efterår og vinter står der vand i renden. Der ligger et plastikdræn et stykke nede i renden, som har afløb nede ved vejen. Naboen mener derfor ikke, at vi kan sætte et hegn, da det vil ødelægge drænet. Og der kan tydeligvis ikke gro en hæk. Det bliver en lang historie.... De gamle Forsythiabuske gror fint, men de står for langt ude mod skellet. De er ikke lige til at grave op, da det er gamle buske, som bare er klippet helt ned. De har store rødder.



Vi er nået til juli - og en meget tør sommer. PupPur Solhatte er blevet en yndlingsstaude - de er virkelig fine og også rimelig nemme. Jeg har sat dem i mange varianter.









Som nævnt, ville Frank gerne forbedre skuret. Døren er flyttet til højre side, den underlige låge er fjernet, og skuret er malet sort. Fliserne omkring er lagt om. Jeg er påbegyndt et bed på hjørnet af skuret, som kan ses fra stuen og som skal dække skuret lidt. Haven, og især græsset, er ved at være noget afbrændt. Vi trænger i den grad til regn. Det eneste der gror rigtig fint, er alle Røllikerne i græsplænen.













Så har vi fået regn og græsset er igen grønt. Det havde vi ventet længe på. Som så meget andet, bliver bedet på hjørtet af skuret også lavet om.



Det lille stykke hæk op mod naboen, er begyndt at skyde. På det lille stykke er der ikke niveauforskel, så måske kan hækken gro der. Rødderne fra hækken kan i hvertfald brede sig ind på vores grund. Men der er meget vådt, når det regner meget, så der er ikke nok dræn i jorden. Hækken på hjørnet, har det også meget skidt. Vi får se.



Hvor er det hyggeligt; at vi har Pindsvin i haven. Vi så nogle lorte, der lignede dem fra Pindsvin. Så lagde vi kattefoder på terassen, og ret hurtigt fik vi besøg. De kommer hver aften og spiser. Vi lægger en passende mængde kattemad ud hver aften lige før det bliver mørkt, og næsten morgen er det hele spist.



Tilbage